Nasz mały wkład w „kulturę ENO”
18.12.2011 12:58:21
Enologia, enoturystyka, eno-to, eno-tamto. Przedrostek „eno” coraz częściej gości w naszym rodzimym otoczeniu, a znaczenie jego obejmuje ogólnie pojętą kulturę powstałą wokół produkcji i spożywania wina. Nasza pracownia również pozostawi swój ślad w „eno-rozwoju” na ziemiach polskich.
Rozwiń
Nieopodal Radomia, w malowniczym otoczeniu stoi niewielka winnica, a przed nią w równych rzędach młode krzewy winorośli ścielą się zielonym kobiercem.
Zapraszamy do wnętrza tejże winiarni – naszej projektowej wizji, wspomaganej przez wyobraźnię Inwestora i fachową wiedzę Wykonawców, Branżystów i winnych Specjalistów.
Poziom pierwszy, to swoista świątynia wina o podziale na nawę główną, w której odbywa się pierwszy etap produkcji wina i nawy boczne, gdzie „przyszłe wino” kontynuuje swą podróż. Otoczenie jest mistycznie purystyczne. Przeważa biel, rozświetlona refleksami w stalowych elementach wyposażenia. Po transformacji owoców w winny nektar czas, by go uszlachetnić, czas na dojrzewanie.
W podziemiach ściany głównej sali wyłożone są setkami butelek wina. Świetlista wstęga na obwodzie regału przenika przez szklaną kurtynę, a ta śle migotliwe błyski w półmrok, w kierunku rzędów dębowych beczek, spowitych delikatnym, ciepłym światłem reflektorów. Tę teatralną scenerię podziwiać można przez szklany ekran, siedząc przy masywnym, drewnianym stole, degustując i delektując się gotowym trunkiem. Degustować można również w wieży, podziwiając winny krajobraz.
Wycieczkę kończymy kadrami opisanych przestrzeni. Zapraszamy serdecznie do wizualnej degustacji!
Koncepcja: Andrzej Ryniak, Paweł Puchniewicz
pokaż inne wiadomości